Wyspa w kuchni

Wyspa w kuchni

Jeśli jesteś posiadaczką dużej kuchni, powinnaś wiedzieć, że coraz modniejsze staje się montowanie w niej tzw. wyspy. Być może to pomysł dla ciebie. Wyspa to niska zabudowa, stojąca wolno w oddaleniu od reszty kuchennych mebli. Może ona pełnić rolę blatu roboczego, stołu do spożywania posiłków, a także służy do oddzielenie strefy kuchennej od dziennej, gdy mamy kuchnię otwartą na salon. Ponadto wyspa może kryć w sobie dodatkowe schowki, szafki i szuflady. Można w niej też zamontować zlew, urządzenia AGD, a nawet płytę grzewczą. Jest to wygodne rozwiązanie dla osób lubiących dużo gotować – można wyspę wydzielić sobie jako strefę do przygotowywania posiłków. Wyspa jest też lubiana za możliwość rodzinnego gotowania, które jest w ten sposób ułatwione. Ale wyspę można też zaaranżować na barek, zwłaszcza w nowoczesnym wnętrzu. Jeśli mamy naprawdę dużą kuchnię wyspa może przyjmować kształt litery L, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej funkcjonalna. No dobrze, a co jeśli mamy kuchnię przeciętnych rozmiarów? Wyspa nie jest tu wykluczona, ale oczywiście nie może być za duża. Nie może utrudniać poruszania się po kuchni, najlepiej więc aby przyjęła rolę stołu lub blatu roboczego. Stawiając w kuchni wyspę pamiętaj, że musi się ona komponować z resztą umeblowania. Powinna więc być w tym samym kolorze czy z tego samego rodzaju drewna co meble.